Släpp inte kravet på 6-timmars arbetsdag

Läs med webReader

Jag är glad för att mitt kvinnodistrikt vill ha kvar kravet på 6-timmars arbetsdag men jag är bedrövad över att s-kvinnors förbundsstyrelse vill ta bort kravet för att det är för visionärt.

Att Kommunal inte ville driva frågan i avtalsrörelsen är en sak, de hade säkert sina randiga och rutiga skäl till det, även om jag inte förstår mönstret. Om man läser på Kommunals hemsida, så står det att Byggnads har avtalat om en dags arbetstidförkortning 2008 och ytterligare en till 2009. På Byggnads sida kan man läsa om att arbetstidsförkortningen är ett krav samt även en utbyggd föräldraförsäkring, (eller som de kallar det, “föräldralön”).

Det var väldigt länge sedan jag var medlem i Kommunal, det var under några år då jag jobbade som fritidsledare i Tensta-Rinkeby i början och mitten på 80-talet. För inte så länge sen (jag avgick för fyra år sen) var jag ordförande för en SKTF-sektion. SKTFs förbundsstyrelse skrev som ett svar på kravet om arbetstidsförkortning till förbundsmötet 2004 bland annat följande:

“Lagstiftaren har ansvar att sätta fart på den generella processen. Genom att åstadkomma generella arbetstidsförkortningar vill vi undvika att de som redan har de tyngsta jobben och de lägsta lönerna, huvudsakligen kvinnor, också kommer att ha de längsta arbetstiderna.”

Jämför gärna det som står s-kvinnors hemsida och hela SKTFs svar på kravet om arbetstidsförkortning.

Själv funderar jag på varför Byggnads hade med krav på arbetstidsförkortning i avtalsrörelsen men inte Kommunal.
Kan det vara det gamla vanliga, kvinnor tar för stort ansvar för allt, inte bara för hemmet, utan även för hela samhällsekonomin som naturligtvis vilar på våra kvinnoaxlar?

Nu är det egentligen inte någon nyhet att en majoritet i s-kvinnors förbundsstyrelse vill avskaffa kravet på 6-timmars arbetsdag, redan tidigt bestämde de sig för det enligt uppgift på deras hemsida, men innan beslut skulle fattas, så skulle frågan ut på remiss.

I januari svarade s-kvinnorna i Stockholm stad på remissen, de vill fortfarande ha kvar kravet på 6-timmars arbetsdag.
(Det går att läsa hela remissvaret, som är sparat som en wordfil.)

Kanske är det därför, inte så förvånande att det är två stycken, en ordinarie och en ersättare från Stockholm stad som inte finns med på valberedningens förslag, inför förbundsmötet i juni? Inte heller har de ersatts med någon annan från distriktet.

Gällande valberedningens förslag så vet jag att de inte har pratat med, åtminstone en av de personer som de valt att inte föreslå till omval, innan de skickade ut förslaget.
Jag var sammankallande i Stockholms arbetarekommuns valberedning under fem års tid och naturligtvis pratade jag med de som valberedningen bestämt sig för att inte föreslå till omval (om personen i fråga fanns nominerad). Jag fick ta några tråkiga samtal och berätta att de inte fanns med på förslaget och även varför. Detta gav dem dessutom chansen att få dra tillbaks sin kandidatur om de ville, trots att de tackat ja till att bli nominerade.
Att en av dem som s-kvinnors valberedning tagit bort, inte bara min kompis, utan även ordförande för s-kvinnorna i Stockholm stad och förespråkare av 6-timmars arbetsdag, gör egentligen varken till eller ifrån. Jag skulle skrivit detta inlägg i vilket fall som helst.

Är det inte lite väl stökigt i kvinnoförbundet just nu? Det känns inte så roligt utan det är både är trist och tråkigt. Naturligtvis går det inte att få ett konfliktfritt förbund, lika lite som det går att få ett konfliktfritt parti, vilket inte heller är det önskvärt, konflikter måste till ibland för att det ska uppstå dynamik och lärande (kan rekommendera att läsa lite systemteori).

Men… det viktigaste är ändå att man reder ut vari konflikterna består. Ibland handlar det om personkemi, ibland att man är oense om politiska ståndpunkter och ibland om både och. Valberedningens roll är att lyssna av och lägga fram ett förslag som även om inte alla är helnöjda, alla kan känna att det ändå är väl underbyggt.
Vad som ligger i botten, är nog ändå vår förmåga att vilja missförstå och misstolka varandra.

Jag kan rekommendera en bra bok att läsa “Att växa som vuxen: nya perspektiv på dig själv och andra nya perspektiv på dig själv och andra” av Anders Engquist. Finns att köpa här.

Detta är pingat på intressant.se och här kan du läsa andra bloggar om: , , , , , , , ,

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • TwitThis
  • Google
  • del.icio.us
  • Tumblr
  • Pusha
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply