En vecka kvar till EU-valdagen

Läs med webReader

Tycker det är trist när det blir hårda och inte speciellt relevanta tongångar mellan  partier som ställer upp i EU-valet. Det gagnar inte mycket debatten om de olika politiska ståndpunkterna och väljarna blir inte mycket klokare. Nu är det en vecka kvar till valdagen och det är en viktig vecka.

När det gäller röstsedlar, så har socialdemokraternas valsedlar inte så sällan  blivit utbytta mot andra, i mitt tycke mindre trevliga partiers valsedlar. Det är inte okej, det är inte heller okej att något partis valsedlar inte finns att tillgå, det är inte demokrati varken om det är ett stort eller litet parti.

För egen del, så skulle jag inte kunna rösta på ett enfrågeparti. Svårt att se vilken fråga som skulle kunna vara så viktig, att alla andra blev oviktiga. När det gäller Piratpartiet så vet man ju inte var de hamnar just i andra frågor. Vet inte heller vad som skulle kunna få mig att rösta på ett annat parti än socialdemokraterna, om jag ser till helheten (visst finns det en eller annan fråga som jag inte delar åsikt om).

Till den socialdemokratiska partikongressen 2005 skrev Stockholms arbetarekommun en motion som handlande om upphovsrätten visavi patenträtt. Det var då en het fråga om rätten att kunna ta patent på en “text”  som till exempel behövs för en viss funktion i en applikation. Det fanns lobbygrupper som försökte påverka besluten i EU, från bägge hållen.

Kan man ta patent på en “text”? Det tyckte jag inte då och det tyckte inte heller socialdemokraterna i Stockholm, i dessa fall måste det vara upphovsrätten som gäller. Det var för fyra år sedan och det känns i den nuvarande debatten om upphovsrätt och fildelning redan gammalt.

Jag hoppas att vi som socialdemokrater kommer klara av att ha debatten levande både inom och utom partiet om hur vi ser på framtidens möjligheter. Tror, eller snarare är jag övertygad om, är att om fyra år kommer vi kunna titta tillbaka och se att utvecklingen återigen gått framåt och vi som är socialdemokrater är med och har gjort skillnad på ett positivt sätt. Jag tror på öppenhet och jag är anhängare av och tror på, att det är tillsammans som man kan uppnå underverk som alla kan ta del av.

Läs även andra bloggare om: , , , , ,

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • TwitThis
  • Google
  • del.icio.us
  • Tumblr
  • Pusha
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Leave a Reply